Aprendre a investigar

 

 

L’Assesoria d’esdelibro.es té com a objectiu respondre els dubtes de la comunitat educativa i dels usuaris en general en relació amb els valors de la creació, el llibre i el respecte a la propietat intel·lectual.

Des d’aquesta Assessoria d’esdelibro.es només es resolen dubtes sobre l’ús de la propietat intel·lectual en el món educatiu, però no es responen qüestions generals sobre els drets d’autor i la propietat intel·lectual..

 

Ens han preguntat...

Sóc professor de Filosofia en un Institut d’Ensenyament Secundari. Per impartir la classe, he preparat un dossier amb fotocòpies d’alguns capítols de llibres i articles de revista que he considerat interessants. La meva intenció és repartir aquest dossier entre els alumnes. És legal? Gràcies per la seva resposta.

Estimat amic:
Pot fer-ho comptant amb l’autorització dels titulars dels drets de les obres que vol reproduir. La manera més senzilla d’obtenir aquesta autorització es posar-se en contacte amb CEDRO (www.cedro.org), entitat que li gestionarà la llicència de reproducció en nom dels autors i editors dels llibres, revistes i altres publicacions que necessiti.

Per a un treball de Biologia que faig, necessito copiar un fragment d’un article molt interessant que he trobat en una revista. Ho puc fer?

Estimat amic:
Sí, en un treball propi es pot incloure un fragment de l’obra d’un altre autor, sempre que s’hi indiqui correctament l’autor de la cita i la font d’on s’ha tret; en aquest cas, la revista.

 Sóc autora, amb altres companys docents, d’un llibre de text que hem realitzat per encàrrec d’una editorial. Ens protegeix la llei de propietat intel·lectual?

Estimada amiga:
Tant vostè com els altres coautors estan protegits per la Llei de Propietat Intel·lectual, en la mesura que aquesta llei protegeix els autors de creacions originals. Tanmateix, en alguns casos, els drets d’autor sobre els llibres de text corresponen exclusivament a les editorials que els han publicat, si han estat editats com «obres col·lectives» en el sentit que dóna a aquesta expressió la Llei de Propietat Intel·lectual en l’article 8: «Es considera obra col·lectiva la creada per la iniciativa i sota la coordinació d’una persona natural o jurídica que l’edita i divulga sota el seu nom i és constituïda per la reunió d’aportacions de diferents autors la contribució personal dels quals es fon en una creació única i autònoma, per a la qual hagi estat concebuda sense que sigui possible atribuir separadament a qualsevol d’ells un dret sobre el conjunt de l’obra realitzada. Llevat de pacte contrari, els drets sobre l’obra col·lectiva correspondran a la persona que l’editi i divulgui sota el seu nom»

Formula la teva pregunta

(comprova que està ben escrit, és fonamental)
Per a més informació, consulti la Política de Privacitat

D’acord amb el que estableix la legislació de protecció de dades, l’informem que CEDRO tractarà les dades de caràcter personal proporcionades per gestionar la seva participació al concurs organitzat per l’Entitat, així com per mantenir-lo informat, emparant-se en el consentiment que ha expressat l’interessat en emplenar i enviar el formulari marcant la casella d’acceptació de la Política de Privacitat, la casella d’acceptació de les bases del concurs i la relativa a l’enviament d’informació.

CEDRO no cedirà les dades a cap tercer, llevat que en tingui l’obligació legal.

Té dret a l’accés, la rectificació, la supressió, l’oposició, la limitació del tractament i la portabilitat de les seves dades de caràcter personal, així com té, també, la possibilitat de revocar el consentiment. Pot exercir aquests drets enviant a CEDRO un comunicat per correu electrònic (cedro@cedro.org) o per correu postal C/ Alcalá, 21, 2.º Dcha., 28014, Madrid) en el qual faci constar el nom, els cognoms i l’adreça de correu electrònic. Per a més informació, consulti la Política de Privacitat.